Muddring av förorenade bottensediment kan sprida miljöfarliga ämnen till vattnet, men nu testas en ny metod för att minska denna risk. På köpet minskar också volymen massor som behöver avvattnas. Det är Statens geotekniska institut (SGI) och Sundsvalls kommun som gör försök att hantera förorenade fiberbankar mer effektivt och skonsamt, med den så kallade CDS-metoden.
En ny metod för muddring av fiberbankar ska testas för första gången vid Essviks gamla pappersbruk i Sundsvall. På många platser i landet har pappersbruk och sågverk lämnat rester såsom fiberbankar på havs- och sjöbotten. Fiberbankarna kan innehålla höga halter föroreningar som kan spridas till omgivningen. När fibrerna bryts ner utvecklas gas, som kan bidra till växthuseffekten. Därför är behovet av en effektiv saneringsmetod stor.
Vid traditionell muddring kan sediment virvla upp, vilket gör att föroreningar sprids i vattnet. CDS-metoden (Contained Dredging System) innebär att sediment sugs upp i en stor luftfylld kammare, vilket minskar grumlingen. Metoden innebär också att volymen muddermassor som måste avvattnas minskar. Detta är positivt ur miljösynpunkt, men sparar samtidigt både tid och pengar.
CDS-metoden har tidigare testats med goda resultat på sandiga sediment, men tekniken har än så länge inte testats på finkorniga och fiberrika sediment eller fiberbankar.
Genom att testa och anpassa CDS-metoden är förhoppningen att utveckla en mer effektiv och skonsam metod för sanering av förorenade sediment. Inom ramen för det nya projektet kommer utrustningen att testas i verkliga förhållanden. SGI kommer också att utvärdera CDS-metodens inverkan på föroreningsspridning och de uppmuddrade massornas beskaffenhet.
– Vi är väldigt glada över att få detta stöd som möjliggör för pilotprojektet i Essvik. Det blir ett steg mot att kunna förbättra vår havsmiljö i stort och nyttja metoden i större skala, säger Sven-Åke Westman, projektledare Sundsvalls kommun.
SGI har beviljats sju miljoner kronor av Naturvårdsverket för sin del av projektet. Det kommer att pågå mellan 2025 och 2029. Under det första året genomförs en förstudie för att kartlägga de aktuella sedimenten och fiberbankarna.
– Genom att anpassa CDS-metoden hoppas vi kunna utveckla en mer effektiv och skonsam metod för sanering av förorenade sediment, i synnerhet fiberbankar. Målet är att utveckla en metod som kan användas för sanering av förorenade sedimentområden i Sverige och internationellt, säger Ann-Sofie Wernersson, forskare i ekotoxikologi vid SGI.
Ann-Sofie Wernersson, forskare i ekotoxikologi
031-74 96 588
ann-sofie.wernersson@sgi.se
Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att minska riskerna för ras, skred och erosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.