2024-10-10 06:05Pressmeddelande

Ny studie om hållbarhetsbedömning av PFAS-sanering

Områden som är förorenade av de så kallade evighetskemikalierna PFAS brukar saneras. Men saneringen i sig kan ha negativa effekter på miljön. Därför har forskare från SGI undersökt hur hållbarhetsbedömningar görs inför PFAS-saneringar.

PFAS är extremt långlivade i miljön och kopplas till flera hälsoproblem, vilket har gjort att det finns ett stort behov av effektiva saneringstekniker.

Malin Montelius, forskare och miljöingenjör vid SGI

– I Sverige avsätts mycket pengar för att sanera områden som förorenats av PFAS. Då är det viktigt att ta hänsyn till saneringens hela livscykel. Från energiåtgång och utsläpp till långsiktig påverkan på miljön. Annars kostar det samhället ännu mera pengar, säger Malin Montelius vid Statens geotekniska institut, SGI.

Hon har gjort studien, som publicerats i Environments, tillsammans med tidigare kollegan, Xingqiang Song, huvudförfattare till studien, och Christel Carlsson vid SGI.

I litteraturöversikten jämför forskarna resultat från livscykelanalys (LCA) av flera olika reningstekniker, som aktivt kol, jonbytare och elektrokemisk oxidation. Det forskarna upptäckte var att variationer i val av LCA-metod i de olika studierna var så stor att det var svårt att jämföra resultatet. Till exempel skiljde sig studierna åt i val av systemgräns och funktionell enhet.

Studien visar att livscykelanalys på PFAS-sanering ännu är i sin linda.Christel Carlsson, forskningssamordnare vid SGI.

– För att kunna använda livscykelanalys vid miljöbedömning finns det ett stort behov av metodologisk harmonisering och förbättrad praxis av LCA, säger Christel Carlsson vid Statens geotekniska institut.

Studien pekar på att framtida forskning bör fokusera på att optimera dessa tekniker för att minimera de negativa miljöeffekterna.

Studien:
Song X, Montelius M, Carlsson C. Life Cycle Assessment of Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) Remediation Technologies: A Literature Review. Environments. 2024; 11(9):203. https://doi.org/10.3390/environments11090203

Kontakt:
Malin Montelius, forskare och miljöingenjör vid SGI, telefon: 013-201834, malin.montelius@sgi.se 

Christel Carlsson, forskningssamordnare vid SGI, telefon: 040-356778, christel.carlsson@sgi.se



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Therese Ekstrand Amaya
Kommunikatör
Therese Ekstrand Amaya