2025-04-01 06:27Pressmeddelande

Klimatförändringen kan öka risker vid förorenade områden

ÖversvämningÖversvämning

I takt med att klimatet förändras ökar risken för spridning av föroreningar från förorenade områden. En förstudie från SGI beskriver hur ett framtida klimat kan påverka förorenade områden samt ger rekommendationer för framtiden vad gäller hanteringen av risker.

I Sverige finns cirka 85 000 områden som är eller misstänks vara förorenade med miljögifter. Dessa områden kan påverkas på olika sätt i och med klimatförändringen.

– De metoder för riskbedömning av förorenade områden som tillämpas idag beaktar inte klimatförändringens effekter fullt ut. Vi ville undersöka hur ett förändrat klimat kan inverka på de risker som normalt beaktas vid riskbedömning av förorenade områden, säger Michael Pettersson, forskare i miljökemi vid Statens geotekniska institut (SGI) och en av författarna till studien.

Rapportens slutsatser beskriver hur klimatförändringen bidrar till ökad erosion och utlakning av föroreningar, framför allt på grund av kraftigare regn och högre grundvattennivåer. Risker för människors hälsa som förorenade områden utgör kan också förändras, även om de flesta effekterna bedöms som begränsade.

För att begränsa klimatpåverkans effekter vid förorenade områden ger rapporten ett antal rekommendationer. Bland annat föreslår man att Naturvårdsverkets riktvärdesmodell ska kompletteras med spridningsvägen erosion via ytavrinning och skyddsobjektet sediment. Man föreslår även att vägledning till branschen tas fram och att man i det arbetet ser över om lärdomar från andra länder kan utnyttjas.

– Förhoppningen är att detta arbete kan användas som utgångspunkt för att ta fram vägledningar och verktyg för bedömning av klimatförändringens effekter på förorenade områden, säger Michael Pettersson.

Rapporten:
Back, P-E., Pettersson, M. & Fröberg, M., 2024, Klimatförändringens inverkan på risker vid förorenade områden: En förstudie, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping, 2025-03-13.

Kontakt:
Michael Pettersson, tel. 08 - 57 84 55 10, michael.pettersson@sgi.se



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att minska riskerna för ras, skred och erosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Susanne Karlsson
Kommunikationschef
Susanne Karlsson