2024-12-02 07:52Nyheter

Vägledning för inventering av föroreningar i sediment

Förorenade sediment

I Sverige finns ett stort antal områden där föroreningar har samlats på havs- och sjöbottnar, så kallade förorenade sediment. Nu ger SGI ut en vägledning i hur dessa bör inventeras och prioriteras.

Förorenade sediment bildas på havs- och sjöbottnar genom utsläpp av föroreningar i eller i närheten av vattendrag, sjöar och kustområden. Föroreningarna ligger inte alltid still utan kan spridas lång väg och utgör ett hot mot människa och miljö.

Kunskapen om var föroreningarna på land finns är idag stor, men för föroreningar i sediment har detta saknats.

Henrik Bengtsson, Statens geotekniska institut

– Det behövs ett strukturerat sätt att inventera och prioritera förorenade sedimentområden. Metodiken vi nu tagit fram är ett verktyg i detta arbete, säger Henrik Bengtsson, forskare i geovetenskap som har lett arbetet med metodiken. Han arbetar vid Statens geotekniska institut (SGI) som har det nationella ansvaret för forskning, teknikutveckling och kunskapsuppbyggnad inom förorenade områden.

Metodiken beskriver hur arbetet med förorenade sediment ska göras i en iterativ arbetsprocess, där kunskapen om ett område ska byggas succesivt och riskklassningen revideras utifrån nytillkommen kunskap. Sedimentinventeringen består av olika faser där man i fas ett ska samla information om prioriterade punktkällor, utföra en uppdaterad utvärdering samt utvärdera en punktkällas potential att förorena sediment. Här beskrivs också hur punktkällor ska prioriteras till inventering i nästa fas. Syftet för sedimentinventeringen i fas två är att verifiera om någon föroreningsskada uppstått och att bedöma föroreningssituationen i sedimenten.

Samverkan viktig i arbetet med förorenade sediment

Arbete med förorenade sediment omges ofta av en rad problem. Bland annat har föroreningarna hög mobilitet och spridningen kan vara svårbedömd. Detta gör det svårt för parter som arbetar med föroreningar att avgöra ansvar och
föroreningsavgränsning.

– För att arbetet med förorenade sediment ska bli framgångsrikt och effektivt är samverkan mellan myndigheter central. Det handlar bland annat om tillsyn av pågående miljöfarliga verksamheter, vattenförvaltningens arbete och arbetet med att undersöka och åtgärda förorenade områden, säger Henrik Bengtsson.

Vägledningen som nu tagits fram är en av flera rapporter som tas fram inom regeringsuppdraget om förorenade sediment (RUFS). Arbetet med metodiken har letts av SGI i samarbete med Naturvårdsverket, Länsstyrelserna, SGU och
Vattenmyndigheterna. SGI står för det slutliga innehållet och slutsatserna i
vägledningen.

Rapporten:
SGI 2024, Inventeringsmetodik förorenade områden, Hur förorenade sediment bör inventeras och prioriteras, SGI Vägledning 11, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:swedgeo:diva-1076

Kontaktpersoner:
Henrik Bengtsson, forskare i geovetenskap, tel: 031-7786576, henrik.bengtsson@sgi.se
Sofie Hermansson, biträdande chef avdelning mark- och vattenmiljö, tel: 013-201830, sofie.hermansson@sgi.se 



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Therese Ekstrand Amaya
Kommunikatör
Therese Ekstrand Amaya