2024-10-03 08:36Nyheter

Studiebesök gav kommuner kunskap om skredsäkring

Längs Göta älv är risken för skred hög. SGI arbetar med kommuner längs älven för att minska risken. Som här i Vänersborgs kommun. Foto: SGILängs Göta älv är risken för skred hög. SGI arbetar med kommuner längs älven för att minska risken. Som här i Vänersborgs kommun. Foto: SGI

Likt många platser längs Göta älv så har Vargön i Vänersborgs kommun en förhöjd risk för skred. I september visades området för andra kommuner med skredproblematik. Syftet var att besökarna skulle få en inblick i hur skredsäkrande åtgärder kan planeras.

SGI har under flera år samarbetat med Vänersborgs kommun för att minska risken för skred. Nu har kommunen kommit till det skede där det är dags att göra en första stabilitetshöjande åtgärd. Därför var det till Vargön man åkte när kommuner och intressenter längs älven hade sitt senaste samverkansmöte inom Delegationen för Göta älv.

Per Bolin

– Området runt Vargöns hamn har varit avstängt i många år på grund av skredrisken. För andra kommuner med liknande problem är det viktigt att se hur åtgärder som minskar risken för skred kan se ut, säger Per Bolin vid Statens geotekniska institut, SGI.

Åtgärden i Vargöns hamn kommer att bli en så kallad bankpålning, där pålarna avlastar markytan. Det gör det möjligt att i framtiden använda ytan för nya verksamheter.

De 15 besökarna tog även en titt på Brinkebergskulles sluss som står inför en ombyggnad, och där det krävs att man tänker ur ett ras- och skredperspektiv. Sjöfartsverkets representant berättade om hur slussen ska moderniseras så att längre och bredare fartyg kan passera.

Samarbete för att minska risken för ras och skred

I de andra fem kommunerna längs älven pågår även där skredsäkrande arbeten. Vissa av frågorna kommunerna står inför kan man ta upp i Delegationen för Göta älv, som träffas varje kvartal. I delegationen sitter också representanter från myndigheter, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Trafikverket samt Sjöfartsverket, och företag, som Vattenfall vattenkraft, som har verksamhet längs Göta älv.

Studiebesök i Vargöns hamn – Det är nyttigt för kommunerna att besöka varandra på det sättet som vi gjorde i Vargön. Det ger inblick i hur det är för andra som kommit längre i processen att skredsäkra, säger Per Bolin.

Bildtext: Under studiebesöket tar man sig en titt på Vargöns hamn. Foto: SGI

 


Bakgrund:
Regeringen har gett Statens geotekniska institut uppgiften att minska risken för ras och skred längs Göta älv. Detta gör SGI bland annat genom att dela ut statsbidrag till kommuner för skredsäkrande arbete. SGI arbetar också tillsammans med Delegationen för Göta älv som tar fram kunskap om områden längs älven, planerar arbetet med skredsäkring och bedömer vilka skredsäkrande insatser som ska få statliga bidrag. Läs mer om skredsäkring längs Göta älv https://www.sgi.se/gotaalv



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Therese Ekstrand Amaya
Kommunikatör
Therese Ekstrand Amaya