2024-10-15 08:19Nyheter

Stigande hav och översvämning i byggd miljö – stöd från myndigheter

Bebyggelse vid vattenBebyggelse vid vatten

Det kan vara svårt att veta vilka kunskapsunderlag som är lämpliga att använda vid planläggning och hantering av översvämningsrisker i ny och befintlig bebyggelse. För att underlätta har Boverket, länsstyrelserna, MSB, SMHI och SGI gemensamt tagit fram en översikt.

Myndigheterna har tillsammans tagit fram information om:

  • ramar och förutsättningar för riskbedömning
  • kommuner och myndigheters ansvar och roller
  • tillgängliga vägledningar och kunskapsunderlag
  • hantering av framtida extremnivåer

Denna översikt är ett stöd för dig som arbetar med översvämningsrisk vid stigande hav.

– Vi hör ofta kommuner undra hur de ska välja en havsnivå att förhålla sig till i sitt arbete med att anpassa kusten till ett klimat i förändring. Genom den här kommunikationsinsatsen hoppas vi hjälpa användare att hitta rätt bland de underlag som finns, och samtidigt skapa mer förståelse för vilka roller vi som myndigheter har, säger Sebastian Bokhari Irminger vid Statens geotekniska institut. 

Läs mer på Boverkets webbplats.

Kontakt

Sebastian Bokhari Irminger, specialist på kusthydraulik, Statens geotekniska institut
Telefon: 040-356 771, sebastian.bokhari-irminger@sgi.se

 

 


Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.