Kunskapen om PFAS, och hur de påverkar människa och miljö, förändras ständigt. Nu har Statens geotekniska institut, SGI, sammanställt dagens kunskapsläge vad gäller de ämnesspecifika data som beskriver egenskaperna hos PFAS.
– SGI tog 2015 fram de preliminära riktvärden för PFAS i mark och grundvatten som fortfarande används. Men nu har det hunnit gå några år. Utöver detta har den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet ändrat sin rekommendation för fyra typer av PFAS-ämnen. Därför såg vi ett behov av att sammanfatta kunskapsläget om PFAS, säger Michael Pettersson, forskare inom miljökemi på Statens geotekniska institut, SGI.
SGI:s rapport fokuserar på de PFAS-föreningar som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet sänkt det tolerabla veckointaget för, PFOA, PFNA, PFHxS och PFOS.
Rapporten innehåller bland annat parametrar för bedömning av risker för människa och miljö, samt parametrar som beskriver fördelningen av PFAS i mark. Även kemiska analysmetoder för bestämning i jord och vatten tas upp samt hur uppmätta halter under analysens rapporteringsgräns kan hanteras vid beräkning av summahalten av de fyra ämnena.
Målgruppen för rapporten är tillsynsmyndigheter, konsulter och verksamhetsutövare som arbetar med områden som är förorenade med PFAS.
Rapporten:
Pettersson, M., Montelius, M., Back, P-E., Ohlsson, Y., Berggren Kleja, D. & Johansson, M. 2024, Ämnesspecifika data för fyra perfluorerade ämnen. En kunskapssammanställning, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping, 2024-08-22. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:swedgeo:diva-1075
Kontakt:
Michael Pettersson, forskare i miljökemi vid Statens geotekniska institut, SGI.
Telefon: 08-57845510, michael.pettersson@sgi.se
Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.