2024-09-16 09:32Nyheter

Ny rapport belyser kunskapsluckor inom hantering av förorenade sediment

Växter och botten under ytan.

En ny rapport från Statens geotekniska institut, SGI, identifierar flera kunskapsluckor och utvecklingsområden inom undersöknings- och åtgärdsmetoder för förorenade sediment.

Rapporten riktar sig till myndigheter, konsulter och andra aktörer som arbetar med sanering och hantering av förorenade områden.

Alternativ till muddring behövs

Studien har genomförts som en enkätundersökning och besvarades av 91 deltagare från branschen. Framför allt visar resultatet att kunskapen om spridningsprocesser, adsorption och klimatpåverkan på sediment är låg. Rapporten pekar också på ett behov av att utveckla fler alternativ till den i dag vanligaste åtgärdsmetoden, muddring. Detta för att främja mer hållbara och effektiva saneringsprojekt.

Bättre hantering av förorenade sedimentområden

Rapporten har samlat in synpunkter och erfarenheter från branschen för att SGI ska kunna rikta sina framtida forsknings- och utvecklingsinsatser. Den fungerar även som underlag för utveckling av vägledningsmaterial och utbildningar, vilket i sin tur ska bidra till ökad efterbehandlingstakt och bättre hantering av förorenade sedimentområden. Genom att lyfta fram kunskapsluckor och identifiera områden för förbättring, blir rapporten ett verktyg för att nå nationella miljömål och öka saneringstakten inom området förorenade områden.
-Rapporten tydliggör att myndigheter och aktörer inom branschen behöver stärka samverkan och erfarenhetsutbyte för att hanteringen av förorenade sediment ska bli mer effektiv och långsiktigt hållbar, säger Jenny Vestin, miljöingenjör vid SGI, och huvudförfattare till rapporten.

Rapport: Enkätundersökning om förorenade områden 2024

 



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.