2025-02-05 09:07Nyheter

Ny metod för att binda arsenik har testats

En ny metod för att fastlägga arsenik i ett grundvattenmagasin har testats i ett forskningsprojekt. Det är Sveriges lantbruksuniversitet som genomfört projektet med finansiering från bland annat Statens geotekniska institut (SGI).

Halterna av arsenik i grundvatten i Sverige varierar, men är i regel låga. Höga halter av arsenik kan dock förekomma lokalt till följd av utsläpp från olika typer av industriell verksamhet, där glasbruk och träimpregneringsanläggningar är de vanligaste föroreningskällorna. Arsenik är ett redox-känsligt ämne vilket betyder att lösligheten i en syrefri miljö, som till exempel ett grundvattenmagasin, skiljer sig avsevärt från en syresatt miljö som exempelvis marken. Vid en höjning av grundvattenytan i ett sådant fall kan därför även relativt låga totalhalter av arsenik i marken ge upphov till höga halter av löst arsenik i grundvattnet eftersom arseniken då omvandlas till en mer lättrörlig form kallad arsenit.

– Arsenik är lurigt eftersom lösligheten och därmed spridningspotentialen styrs väldigt mycket av förhållandena i marken som kan förändras över tid. Om lösligheten för arsenik ökar kan en spridning ske relativt snabbt i grundvattnet, säger Carolina Ersson på SGI.

För att begränsa spridningen i ett grundvattenmagasin kan fastläggning genom tillsats av en sorbent vara en effektiv metod. Det innebär att man tillsätter ett ämne som kan absorbera föroreningen. Inom projektet undersökte forskarna sorbenter av nollvärt järn för fastläggning av arsenit. Laboratorieförsöken i projektet visade på goda resultat när det gäller sorbenternas förmåga att fastlägga arsenik i jord. Pilotskaleförsök i fält visade dock på en stor utmaning med att på ett effektivt sätt sprida sorbenterna av nollvärt järn i mark och grundvatten. Pilotförsöket gav värdefulla kunskaper som pekar på att vidare utveckling av metodiken behövs.

Såväl laboratorieförsök som pilotskaleförsök genomfördes med stöd av SGI:s teknikutvecklings- och forskningsprogram för förorenade områden, Tuffo, utlysning 2018.

En uppföljande studie kring metodiken, ”Spridnings- och fastläggningsegenskaper i fältskala hos olika typer av sorbenter av nollvärt järn i en arsenik-förorenad akvifer”, beviljades medel från Tuffo år 2024. Enligt projektplanen kommer projektet att pågå 2024-2027.

Läs rapporten

Kontakt:

Carolina Ersson, programansvarig TUFFO, e-post: carolina.ersson@sgi.se, tel: 013-20 18 61


Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att minska riskerna för ras, skred och erosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.