2024-09-19 11:03Nyheter

Energieffektiv sanering av fiberbankar

Omvandla fibersediment till hydrokolOmvandla fibersediment till hydrokol

Går det att producera energi från förorenade fiberbankar – och samtidigt slippa deponering vid sanering? Det har undersökts i ett forskningsprojekt, finansierat av Statens geotekniska institut (SGI).

Forskarna har testat att omvandla fibersediment till hydrokol för att kunna utvinna energi ur det som annars hade behövt skickas till särskilda deponier. Fibersediment är rester från pappers- och massaindustrins tidigare utsläpp i sjöar och vattendrag. Träfiberresterna har på många platser samlats på havs- och sjöbottnar och bildat så kallade fiberbankar. Fiberbankarna innehåller ofta höga halter av klorerade organiska miljögifter och metaller som riskerar att spridas till den omgivande vattenmiljön. Fiberbankar ger också upphov till stora utsläpp av växthusgaser.

– Fibersediment är ett stort problem som vi hittills haft svårt att hantera så de här resultaten är spännande. Nästa steg är att göra ett pilottest för att bland annat kunna göra bättre energi- och kostnadskalkyler inför en eventuell uppskalning av tekniken, säger Carolina Ersson på SGI.

Syftet med förstudien var att utvärdera om hydrotermisk karbonisering (HTC) i kombination med våtoxidation kan användas för att omvandla fibermaterial från fiberbankar till hydrokol samtidigt som energi kan utvinnas. Hydrokol har ett högt energivärde och skulle kunna förbrännas i en avfallsklassad förbränningsanläggning så att de organiska miljögifterna destrueras. Resultaten visade att samtliga testade sediment kunde omvandlas till hydrokol på ett effektivt sätt. De organiska miljögifterna återfanns i hydrokolet men kunde inte hittas i några kvantifierbara halter i det våtoxiderade vattnet. Metallerna återfanns dock i både hydrokol och det våtoxiderade vattnet.

Förstudien har finansierats inom SGI:s teknikutvecklings och forskningsprogram inom förorenade områden ”Tuffo”.

Här hittar du rapporten från förstudien.

Kontakt

Carolina Ersson, programansvarig Tuffo, e-post: carolina.ersson@sgi.se, tel: 013-20 18 61


Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.