2025-02-03 13:30Nyheter

Effektivare behandling av PFAS genom kombination av metoder

Förorenade områdenFörorenade områden

Hur väl fungerar det att kombinera olika behandlingsmetoder för PFAS-föroreningar? Det har undersökts i ett forskningsprojekt vid Luleås tekniska universitet som finansierats av bland annat Statens geotekniska institut (SGI).

PFAS är en grupp av ämnen som är farliga för människan och miljön och som är svåra att bryta ner. Ämnena finns i många olika konsumentprodukter och det gör att de successivt samlas i miljön i allt högre halter där de utgör både miljö- och hälsorisker.

– För att reducera riskerna behövs nya sätt att behandla PFAS som spridits i miljön. Eftersom PFAS är en grupp av ämnen med stor variation på molekylnivå är det svårt att hitta metoder som fungerar för alla och för både jord och vatten samtidigt. Ett sätt är att skapa så kallade behandlingskedjor, säger Carolina Ersson på SGI.

Behandlingskedjor består av ihopkopplade behandlingssteg som tillsammans kan ta hand om de flesta PFAS. Projektets övergripande mål var att skapa effektiva behandlingskedjor för PFAS-förorenade material genom att kombinera olika metoder. Behandlingarna omfattade tekniker för föroreningar i jord, grundvatten och lakvatten från deponier.

Utifrån resultaten i projektets inledande steg genomfördes demonstrationsförsök i pilotskala. Där testades kombinationer av jordtvätt, skumfraktionering och elektrokemisk oxidation. För behandling av grundvatten och lakvatten byggdes en pilotskaleanläggning baserad på adsorption följt av elektrokemisk nedbrytning. Projektet visade generellt sett lovande resultat när det gäller skalbarheten hos kombinationen av behandlingsstegen, koncentrationsmetoder följt av destruktionsmetoder. Det framgår också tydligt av projektets resultat att det fortfarande behövs mer arbete med processoptimering för att uppnå bättre behandlingsresultat.

Fullskalestudien beviljades bidrag från SGI:s teknikutvecklings- och forskningsprogram för förorenade områden, TUFFO, utlysning 2018.

Läs rapporten.

Kontakt:

Carolina Ersson, programansvarig TUFFO, e-post: carolina.ersson@sgi.se, tel: 013-20 18 61



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att minska riskerna för ras, skred och erosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Mirja Kalms
Kommunikatör
Mirja Kalms