I september samlades ett 50-tal personer som arbetar med skredsäkring för att utbyta erfarenheter med varandra. Samtalen handlade bland annat om hur man som kommun kan arbeta med att förebygga skred.
Längs Göta älv är risken för jordskred stor. SGI har i uppdrag av regeringen att minska risken, genom att övervaka stabiliteten och förmedla statsbidrag för åtgärder. Som ett led i detta samlade SGI under onsdagen den 4 september representanter från kommuner, länsstyrelser och myndigheter för att diskutera hur man kan ta hjälp av varandra i arbetet.
– Syftet med dagen är att uppmärksamma de skredförebyggande insatserna längs Göta älv och dra de lärdomar vi kan så här långt. Särskilt roligt är det att fokus ligger på kommunernas erfarenheter av samverkan med SGI och andra aktörer längs älven, säger Johan Anderberg, generaldirektör på Statens geotekniska institut, SGI.
Dagen inleddes med föreläsningar av två kommuner som redan tvingats uppleva större jordskred, Stenungsund och norska Gjerdrum. De båda kommunerna gav en bild av de samhällsstörningar och konsekvenser för liv och egendom som ett skred kan föra med sig. De delade även med sig av sina erfarenheter av krishantering. Olof Lundberg, kommunalråd i Stenungsund, berättade om hur man i det första skedet arbetade för att säkerställa att invånarna var trygga och poängterade vikten av kommunikation så att alla vet vad som sker.
I norska Gjerdrum skedde 2020 ett lerskred som kostade tio personer livet. Dåvarande kommundirektör Frits Eriksen berättade om skredets förlopp och hur arbetet gick till från att man fick larmet fram till vilka de kvarvarande effekterna är nu fyra år senare.
En del av dagen ägnades också åt att diskutera det samarbete som SGI driver genom Delegationen för Göta älv. I delegationen samarbetar SGI bland annat med kommuner längs älven för att minska risken för jordskred. I dagsläget bedriver SGI utredningar i kommunerna Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Kungälv, Ale och Göteborg och i några av dem har redan skredsäkrande åtgärder gjorts.
När kommunerna presenterade sitt samarbetade med SGI och andra aktörer längs älven nämndes vikten av att SGI kan hjälpa till att identifiera riskområden, ge geotekniskt stöd, det heltäckande statsbidraget till kommuner för skredsäkringsarbete och delegationen för Göta älv som en arena att dela kunskap.
– För oss i Lilla Edet, som är en liten kommun där skredfrågorna är stora, är samarbetet med SGI och delegationen viktigt. Det har inneburit att vi fått en framdrift i arbetet med skredsäkring. En sådan här dag där vi träffas är intressant eftersom vi får ta del av andras kunskaper, bland annat från tidigare skred, säger Julia Färjhage, kommunalråd i Lilla Edet.
Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.