2024-10-04 08:31Nyheter

Bidrag till Ale kommun för skredsäkring

SGI ger Ale kommun statsbidrag för att utreda risken för ras och skred i området Trollevik.

År 2013 visade den så kallade Göta älvutredningen att området Trollevik har risk för ras och skred. Nu får Ale kommun 541 000 kronor i statsbidrag för att göra en mer detaljerad stabilitetsutredning i området.

Utredningen ska tydliggöra stabilitetsförhållandena både för befintliga förhållanden samt hur klimatet kan komma att påverka skredrisken.

Bakgrund:
Regeringen har gett Statens geotekniska institut uppgiften att minska risken för ras och skred längs Göta älv. Detta gör SGI bland annat genom att dela ut statsbidrag till kommuner för skredsäkrande arbete. SGI arbetar också tillsammans med Delegationen för Göta älv som tar fram kunskap om områden längs älven, planerar arbetet med skredsäkring och bedömer vilka skredsäkrande insatser som ska få statliga bidrag. Läs mer om skredsäkring längs Göta älv https://www.sgi.se/gotaalv



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Therese Ekstrand Amaya
Kommunikatör
Therese Ekstrand Amaya